Från en av två salonger på den nya kvartersbiografen på Sankt Eriksplan i Stockholm

Bio Capitol – en sensation

När den nya kvartersbiografen Bio Capitol öppnar i Stockholm i nästa vecka föds hoppet om en förbättrad filmkultur i huvudstaden.«Den 13 juli slår Bio & Bistro Capitol äntligen upp dörrarna, och Vasastan får därmed sin första biograf på årtionden.»

Nyheten landade i mailkorgen häromdagen. Om en vecka återuppstår alltså den anrika biografen på Sankt Eriksplan i Stockholm, nu som en modern kvartersbiograf av internationellt snitt, på sätt och vis den första i sitt slag. Det låter för bra för att vara sant, i biografstaden Stockholm som i årtionden präglats av multiplexifiering och sorgesamma biografnedläggningar till förmån för mer kommersiell näring, allt i sviterna av tilltagande ägarkoncentration.

Att det sker just i Vasastan är logiskt. När undertecknad gjorde sina första nöjesresor till huvudstaden på egen hand, som tonåring i slutet av 90-talet, var det framför allt till skivbutikerna på och omkring Sankt Eriksgatan som energin kanaliserades; strax senare runt millennieskiftet också på kvarterets fåtal klubbar – alltjämt slagen över det faktum att stadsdelen helt saknade biograf, Draken på Fridhemsplan var nedlagd sedan ett par år, och närmast till filmundsättning låg Sveavägen.

Nu, ungefär två decennier senare, kommer alltså den efterlängtade biografen, med två salonger ämnade för nya filmer och en del repriser. Valet av öppningsdatum må vara en slump – vi öppnar så fort den sista elen är dragen, har vd Jakob Abrahamsson tidigare sagt – det ser ändå ut som en lycklig omständighet att det sker nästan på dagen av Ingmar Bergmans 100-årsdag (och Frankrikes nationaldag). Om det är något som är ständigt återkommande hos denne jubilar, och av många omvittnat, så är det just biografupplevelserna: från matinéföreställningarna med mormodern på Slottsbiografen i Uppsala, via Cinemateket en sommar i Paris 1949 och i och med det en störtflod av formativa influenser, till de sista decenniernas regelmässiga stunder i biografen på Fårö, dit nära och kära bjöds in för att på exakt tid ta del av ny och gammal materia ur filmens värld.

Inspirationskällorna till att gilla och göra film må förändras över tid, med nya teknologiska beteendemönster inte minst, men bioupplevelsen – i ett mörkt och avskilt rum, inför en stor duk och ett överväldigande ljud – kommer fortsätta vara den mest effektiva inkörsporten till att förstå och fascineras av film, oavsett om besökaren är lekman eller expert. Det är därför det är så viktigt, i dag nästan sensationellt, med satsningar av Bio Capitols slag. En satsning som förstås kommer tvingas anpassa sig till marknaden för att överleva, men som inte primärt har uppstått för att tjäna pengar utan för att några människor drivs av kvalitetsfilmen och biografupplevelsen som företeelse, personer som hoppas att det finns tillräckligt många därute, slumrande eller aktiva, som gör detsamma.

Av Jon Asp 5 juli 2018