Dokumentärfilmaren Claude Lanzmann och filmfotografen Robby Müller avled den 5 juli

Två av filmens storheter ur tiden

Dokumentärfilmaren Claude Lanzmann, berömd för monumentalverket «Shoah», och filmfotografen Robby Müller, som gjorde filmhistoria med Wim Wenders och Jim Jarmusch, dog samma dag, den 5 juli.Claude Lanzmann var en fransk journalist, författare och filmare, känd bland annat för sitt nära samröre med Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir, sin medverkan i det stilbildande vänstertidskriften Les temps modernes (för vilken han övertog redaktörskapet efter Sartre och de Beauvoir) och inte minst för sitt magnum opus, Shoah (1985), en nio och en halv timmar lång dokumentärfilm helt dedikerad vittnesmål från förintelsens överlevande (med ett råmaterial på 350 timmar). Så är också Shoah en milstolpe i filmhistorien, omtalad för att helt utan arkivmaterial lyckas nämna det onämnbara om folkmorden.

JPSHOAH-jumbo.jpg

Lanzmann, själv av judisk börd, var aktiv in i det sista: i Cannes medverkade han 2016 med Le dernier des injustes, 2017 med Napalm och helt nyligen visades hans dokumentärserie Les quatre soeurs i fransk tv. I en intervju med France Culture tidigare i år tillstod den 92-årige Lanzmann att det som upprör honom mest i världen, det är att behöva dö – ett personligt citat som resonerar in i regissörens verk, och som är typiskt för Lanzmann.

Samma dag, den 5 juli, avled en annan av filmens storheter, den holländske filmfotografen Robby Müller, mannen bakom ikoniska verk av Wim Wenders (Den amerikanske vännen och Paris, Texas), Jim Jarmusch (Down by law och Dead man) och Lars von Trier (Breaking the waves och Dancer in the dark).

down by law.jpg Müller, som klev av från den stora scenen i början av 00-talet, blev 78 år.

Av Jon Asp 6 juli 2018