Ur Agnès Vardas «Min lycka» som visas på klassikerfestivalen Timelessfest

Festivaler som sätter färg

POV visar vägen till sex huvudstadsfestivaler som förgyller biolandskapet under hösten – från Timelessfest till Monsters of Film.Häromveckan uppmärksammade POV ett par festivaler som sprider film och glans på mer avsides platser i Sverige – Carl i Karlskrona och Höga kusten filmfestival i lilla Lunde i Ångermanland – delvis som en motpol till det festivalmecka som Stockholm alltjämt utgör. Som Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg filmfestival (Nordens största), uttryckt det: «I Stockholm finns det en filmfestival varje vecka, men i Göteborg är det uppenbarligen väldigt svår att skapa och behålla en livaktig filmkultur», sade Holmberg (när jag intervjuade honom för festivalboken Draken och demonerna 2016), då med tillägget att det säkert finns «30 filmfestivaler i Stockholm som är större än den näst största i Göteborg».

Måhända en överdrift, men poängen framgick tydligt: det är i Stockholm som festivalscenen är överlägset rikast. Och när den mer utmanande kvalitetsfilmen får det allt tuffare på den vanliga biorepertoaren, som filmdistributören Mattias Nohrborg skrev om i senaste POV, med ingen eller allt kortare speltid på bio för gamla och nya auteurer, ökar också filmfestivalernas betydelse, som en uppsamlingsplats för de filmer som marknaden inte (längre) vågar satsa på. För även om festivalen i fråga har sin alldeles särskilda orientering – på klassiker, på sydamerikansk film, på syrisk film, på feministisk film, på afrikansk film eller på genrefilm – så bidrar de var och en gemensamt till ett rikare biolandskap.

Här följer ett urval av de huvudstadsfestivaler som äger rum innan Stockholm filmfestival firar 40 år i november – och med det en del filmtips.

28 augusti-1 september: Timelessfest

(Zita och Capitol)

Under temat «Kvinnor i film» visas t ex fyra filmer av Agnès Varda, däribland det ofta förbisedda mästerverket Min lycka, anmäld i POV #46.

Be natural: the untold story of Alice Guy-Blaché, om den extremt produktiva men sorgligt bortglömda franska stumfilmspionjären. 

POV_bild.jpg

What she said: the art of Pauline Kael, anmäld i POV #46. Visningen följs av ett kritikersamtal under ledning av Dagens Nyheters Helena Lindblad.

Så går det till i krig (The General) av Buster Keaton och med Edward von Past på livepiano.

 
7-8 september: Syrian Doc Days

(Under fontänen, Kulturhuset/Stadsteatern)

Skandinavisk filmfestival som också äger rum i Malmö, Köpenhamn, Århus och Oslo 4-8 september. Visningar av filmer om den syriska situationen följs av samtal mellan filmskapare och publik.

17-22 september: Panoramica

(Bio Rio, Zita och Skärisbiografen)

Latinamerikansk filmfestival. Ur årets program rekommenderar POV t ex Antonella Sudasassi Hormigas, ett lågmält finstämt familjedrama från Costa Rica samt brasilianska animationen Tito och fåglarna.

25-29 september: Cinema Queer

Grundad 2012. Årets tema är «Motstånd», programmet släpps den 2 september.

3-10 oktober: CinemAfrica

Festivalen med afrikansk film, som fyllde 20 tidigare i år, återkommer med sin 21:a upplaga redan i höst. Programmet har ännu inte släppts.

14-20 oktober: Monsters of Film

(Capitol, Rio och Zita)

Festivalen för «skräck, science-fiction, dark arthouse och fantastik» – har funnits sedan 2012. Årets tema är «Djävulen», Penny Hales omtalade dokumentär Hail Satan ingår i programmet som ännu inte släppts i sin helhet.

Av Jon Asp 29 aug. 2019