Jérémie Renier och Noée Abita ur Charlène Faviers debut «Slalom» © Smorgasbord Picture House

Höjdpunkter på distans

Pandemin tvingar upplaga 44 av Göteborg filmfestival att bli den första digitala. Tre efterlängtade svenska regissörer återfinns i nordisk tävlan: Magnus von Horn, Ronnie Sandahl och Ninja Thyberg.

POV listar åtta höjdpunkter på årets bantade festival.beginning.jpg

Beginning

En av förra årets främsta filmer var en georgisk debut; Dea Kulumbegashvilis Cannesstämplade Beginning vann kritikerpriset i Toronto och gjorde kort därpå rent hus i San Sebastián. Tävlar i International Competition.

Läs mer om filmen här

Days

Några av det förra årets känsligaste akter i lag med några av de vackraste storstadstablåerna kom från taiwanesiske veteranen Tsai Ming-liang.

Läs mer om filmen här

En runda till

Thomas Vinterbergs balanserade spritskröna är underhållning och melankoli med många dåliga förebilder i ovanligt funktionell förening. Tävlar i Nordic Competition.

Läs mer om filmen här

gagarine_still440haut_et_court-1.jpg

Gagarine

Ett miljonprogram söder om Paris, uppkallat och invigt av kosmonauten Jurij Gagarin på 60-talet, ligger till grund för festivalens invigningsfilm. 16-årige Youri, övergiven son men övertygat rymdsnille, insisterar på att bli kvar i den byggnad som ska evakueras inför rivningen (som inleddes 2019). Vad som på papperet framstår som en helgjuten dokumentärfilm får i debutanterna Fanny Liatards och Jérémy Trouilhs regi formen av magisk realism (den kommunism som till låg till grund för hela projektet skymtar bara). Social välvilja nästan i överkant, men uppfinningsrikedomen i scenografin är storartad och dukar för en vacker resa med en minnesvärd trojka i de centrala rollerna. Mer än de flesta filmer en film som bör ses på en stor duk. Tävlar i Ingmar Bergman Competition.

protagonist_cannes20_limbo_art1-1024x577.jpg

Limbo

Imponerande skildring av olika flyktingupplevelser på en avlägsen skotsk ö. I en «genre» där rätt många gått vilse lyckas Ben Sharrocks film sätta fingret på globala motsättningar och ofta på ett väldigt roligt sätt. De inledande scenerna, där ett gäng flyktingar får handfast undervisning i fysiskt närmande enligt västlig standard, är en sällsam uppvisning i hur man använder förutfattade meningar på ett nästan progressivt sätt – och en av flera skäl till att se LimboTävlar i Ingmar Bergman Competition.

Pleasure

Prisbelönta kortfilmaren Ninja Thyberg långfilmsdebuterar med avstamp i Los Angeles porrindustri. Sofia Kappel gör sin första film roll som Bella Cherry, med siktet inställt på en karriär i densamma. Regissören vägrar förklaringsmodeller i lika hög grad som hon vägrar välja sida. Och lämnar i stället till åskådaren att känna och tänka själv. Tävlar i Nordic Competition.

Lyssna på samtal med Thyberg i senaste avsnittet av podcasten POV Film

Slalom

«Det är möjligt att han bryr sig om mig bara för att jag vinner tävlingar. Men det är första gången det händer mig. Det betyder att han tror på mig. Och jag gillar det. Resten skiter jag i.»

15-åriga slalomlöftet Lyz ger svar på tal till sin jämnåriga kombattant. Den hon syftar på är deras gemensamma tränare Fred (Jérémie Renier), som tycks odla flera intressen för Lyz. Det som Charlène Faviers långfilmsdebut saknar i originalitet tar filmen igen i tonträff och i formen av sensuellt alpdrama. Unga Noée Abita går från klarhet till klarhet: efter genombrottet i Ava och självlysande i Genèse gör hon ett övertygande porträtt av en tonåring som försummad av föräldrarna söker utmaningar och förebilder på annat håll. Tävlar i International Competition.

SWEAT_Magnus_von_Horn_PhotoNatalia_Łaczynska_Lava_Films.jpg

Sweat

Efter Efterskalv på den karga svenska landsbygden pumpar Magnus von Horn igång sin andra film med ett fantastiskt nummer i en galleria i Warszawa, där filmens huvudperson Sylwia, en fitnessinfluencer med självtvivel, möter sin frälsta fanbase i full aktivitet. En stark bild av dagens digitala kändissamhälle, och för huvudpersonen en till synes avgörande punkt för starten på en självrannsakande resa och ett desperat rop på kontakt. Tävlar i Nordic Competition.

Av Jon Asp 13 jan. 2021