Claire Denis under inspelningen av «High life» (2018) © Wild Bunch

I väntan på Robert Pattinson

Medan favoriten från «High life» avslutar inspelningen av «Batman» filmar Claire Denis Juliette Binoche på Paris gator – och konsumerar Oscarbidrag på nätterna.«Jag tar Pattinson som han är, och han tar mig som jag är.»

För den som sett och hört Claire Denis tala om Robert Pattinson lär inte ha missat gnistan i hennes ögon. De två fann varandra i fransyskans senaste film High life, med Pattinson som navet i denna utomjordiska och helt egna metafysiska tripp om världens sista människa. Sedan dess hyser Claire Denis en alldeles särskild känsla för den engelske skådespelarstjärnan.

Pattinson.jpg

Kanske har hon förälskat sig i honom, likt 60-talets auteurer i sina musor. Helt säkert är att de kommer att arbeta tillsammans igen, försäkrar Denis i en intervju med Le Monde, i alla fall omständigheterna är med dem.

Det var i mars förra året som Claire Denis tvingades avbryta förproduktionen av sin kommande film, The stars at noon, tänkt att spelas in i Nicaragua med Pattinson och Margaret Qualley som romantiskt par i en flykthistoria om lögner och konspiration från 80-talet. På plats i Los Angeles för möten hann hon med det sista Air France-planet tillbaka till Paris innan allting stängde. Samtidigt tvingades Robert Pattinson avbryta inspelningen av Matt Reeves Batman, en inspelning som återupptogs i september.

I intervjun i Le Monde berättar Claire Denis att hon kommer att vänta på Pattinson, och ta emot honom oavsett i vilket skick han är. Vilket inte innebär att hon går sysslolös under tiden. I december påbörjade regissören inspelningen av Feu, med Juliette Binoche i rollen som internationell Radio France-journalist och med Christine Angot som varit med och skrivit manus, deras andra samarbete efter Let the sunshine in. Inspelningen avslutas i januari, och regissören utesluter inte Cannes om den blir av – i maj eller under sommaren.

Utöver dessa två filmer håller sig Claire Denis, mer produktiv än på länge, även sysselsatt med diverse juryuppdrag. Som medlem i Oscarjuryn får hon regelbundet filmlänkar skickade till sig, berättar hon för Le Monde.

«Vanligtvis ser jag merparten av filmerna på bio. Men som läget är nu ser jag dem i min dator eller i min tv, nattetid. Det är väldigt trevligt, men ingenting kan ersätta biografen. Jag kan försäkra er att man inte kan tillbringa hela dagarna i en plattform.»

Och i höstas satt hon i juryn för Venedigs Orizzonti-sektion, tre filmer om dagen, i mask på Lido – en upplevelse hon beskriver som «underbar».

«Det är också därför som jag tycker det är fel att biografer och teatrar är stängda nu, därför att jag såg i Venedig hur alla sanitära försiktighetsåtgärder vidtogs. Konsten, den får många människor att leva.»

Av Jon Asp 13 jan. 2021